top of page

Lifestyle medicina - početak novog doba?

Lifestyle medicina je grana medicine koja je utemeljena na dokazima i u kojoj se sveobuhvatne promjene životnog stila (uključujući prehranu, tjelesnu aktivnost, upravljanje stresom, socijalnu podršku te izloženost okolišu) koriste za sprečavanje, liječenje i promjenu tijeka kroničnih bolesti rješavanjem njihovih osnovnih uzroka

American College of Lifestyle Medicine, International Board of Lifestyle Medicine, European Lifestyle Medicine Organisation

Edukacija: Text

Naše radionice

Uvedite Lifestyle medicinu u svoj osobni i profesionalni život

Lifestyle radionice za pacijente

Naučite kako se pravilno hraniti, zdravo kretati i još bolje misliti. Kako uvesti promjene u svoj život i okolinu? Kako postaviti ciljeve? Kako premostiti prepreke? Saznajte odgovore na ova pitanja od naših stručnjaka.

Plants and Pottery

Lifestyle radionice za profesionalce

Radionice iz područja Lifestyle medicine za liječnike, kineziologe, nutricioniste i psihologe. Naše radionice temelje se na prikazu znanstvenih dokaza, case studyja i kompetencija stručnjaka Lifestyle medicine. Želite upotpuniti svoj profesionalni rad novim vještinama i znanjima iz suvremene Lifestyle medicine? Priključite se našoj zajednici.

Presentation
Edukacija: Our Services

Povijest Lifestyle medicine

Od Hipokrata do Harvarda

Neka vaša hrana bude vaš lijek, a neka vaš lijek bude vaša hrana.

Jedan je od postulata lifestyle medicine kojeg je uz zdravo kretanje Hipokrat prepoznao kao temelj zdravlja čovjekova tijela i duha. 

Međutim, gotovo dva tisućljeća bila su potrebna da Hipokratovi postulati zažive kao način prevencije, liječenja i regresije najvećeg ubojice čovječanstva - kroničnih nezaraznih bolesti. 

Još 1990. je Rippe u prvom udžbeniku lifestyle medicine napisao da lifestyle medicina obuhvaća integraciju praksi i intervencija u životnom stilu pojedinca u modernu medicinu u svrhu smanjenja rizičnih faktora kroničnih bolesti i/ili ako je kronična bolest već prisutna, kao dodatak standardnoj terapiji s ciljem, ne samo liječenja, već i zaustavljanja te promjene njenog tijeka. Danas prepoznati stupovi lifestyle medicine obuhvaćaju znanstvene dokaze intervencija u životnom stilu, a mogu se svesti na 6 glavnih područja djelovanja – tjelesnu aktivnost, prehranu, san, upravljanje stresom, ojačavanje sustava potpore i odnosa te kontrolu konzumacije rizičnih supstanci. 

Od tada Lifestyle medicina se izuzetno brzo počinje razvijati u zemljama zapadnog svijeta i formiraju se autoriteti u ovom području poput American Board of Lifestyle medicine i International Board of Lifestyle medicine koji provode licenciranje doktora i stručnjaka u Lifestyle medicini. Trenutno je Lifestyle medicine u Americi prepoznata kao specijalizacija na studiju medicine na sveučilištu u Harvardu, a predmet Lifestyle medicine uvodi se i na dodiplomskom i diplomskom studiju. Lifestyle medicina je prepoznata i pokrivena od osiguravajućih kuća u SADu, Australiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

http://harvardlifestylemedicine.org/

https://www.lifestylemedicine.org/

https://www.eulm.org/

Edukacija: Text

Lifestyle medicina u svakodnevnoj praksi?

Lifestyle medicina proteže se kroz sve grane medicine. Postulati lifestyle medicine korisni u svakodnevnoj praksi su: 

  • Podupiranje i osnaživanje kapaciteta zdravlja pojedinca u zaštiti i liječenju od bolesti kliničkom primjenom modifikacija životnog stila

  • Edukacija, vođenje i potpora u započinjanju i provedbi pozitivnih životnih navika

  • Korištenje sinergije znanstvenih dokaza o optimalnoj prehrani, stres menadžmentu, snu i fizičkoj aktivnosti

  • Podupiranje aktivne uloge pacijenta u kontroli i unapređenju vlastitog zdravlja

  • Rješavanje osnovnih uzroka bolesti izazvanih lošim životnim stilom

  • Uz standardnu terapiju lijekovima podupire se korištenje promjena životnih navika u terapijske svrhe

  • Osnaživanje odnosa pojedinca unutar obitelji i zajednice stvaranjem zdravog okruženja i zdravih zajednica

Edukacija: Text
bottom of page